Een behandelplan op maat met echografie

Het is niet altijd even duidelijk wat er aan de hand is wanneer u last heeft van klachten aan uw lichaam. De fysiotherapeut heeft dan de mogelijkheid tot het doen van lichamelijk onderzoek en het afnemen van een anamnese. De informatie die hierin naar voren komt, is vaak voldoende om een goede diagnose te stellen.

Een behandelplan op maat met echografie

Soms is het direct duidelijk hoe een fysiotherapeut u kan helpen. Bijvoorbeeld wanneer uw schouder uit de kom is geweest of wanneer u een operatie aan uw knie heeft gehad. Dan is het direct helder wat de oorzaak van de klachten is en hoe een fysio u hierbij kan helpen.

Maar het is niet altijd even duidelijk wat er aan de hand is. De fysiotherapeut heeft dan de mogelijkheid tot het doen van lichamelijk onderzoek en het afnemen van een anamnese. De informatie die hierin naar voren komt, is vaak voldoende om een goede diagnose te stellen.

Maar dit is niet altijd het geval. Soms is het nodig om nog meer informatie te verzamelen wanneer de oorzaak van de klachten niet direct duidelijk is. Echografie geeft in deze gevallen extra informatie waarmee een fysiotherapeut de oorzaak van de klachten kan achterhalen.

Wij vertellen u graag meer over hoe wij de behandeling nog beter op u kunnen afstemmen met het gebruik van echografie.

Hoe zetten wij echografie in bij het lichamelijk onderzoek

Met echografie kunnen we als het ware in gewrichten en weefsels kijken. Met echografie bedoelen we in dit geval MSU, Musculo Skeletal Ultrasound. Door middel van geluidsgolven kunnen we een beeld krijgen van pezen, banden, spieren, kapsels en slijmbeurzen. Het voordeel van echografie is dat hierbij geen gebruik wordt gemaakt van straling zoals bij een röntgenfoto wel gebeurt. Hierdoor heeft echografie geen bijwerkingen.

Wij maken gebruik van echografie wanneer we behoefte hebben aan aanvullende informatie. Dit kan bijvoorbeeld wanneer er meerdere mogelijke oorzaken van een klacht zijn. Door gebruik te maken van echografie kunnen wij in deze gevallen onze bevindingen controleren met de beelden die we kunnen maken. Hierdoor zijn wij nog beter in staat de reden van de klachten of pijn te vinden zodat de behandeling effectiever wordt en volledig op u afgestemd kan worden.

Naast de inzet van echografie bij het stellen van een diagnose, kunnen we echografie ook gebruiken om de voortgang van een behandeling te monitoren. Wanneer er sprake is van bijvoorbeeld verkalkte pezen of een lokale ontsteking, dan kunnen we door echografie inzichtelijk maken wat het effect is van de behandeling. Hierdoor kunnen we de behandeling nog beter op u afstemmen.

Echografie
Echografie

Welke oorzaken van klachten worden gevonden met echografie?

Zoals we al eerder noemden, is echografie vooral handig wanneer er een probleem is met pezen, banden, kapsels, spieren of slijmbeurzen. Deze zachte structuren kunnen we met echografie goed in kaart brengen.

Met echografie kunnen we dus met meer zekerheid zeggen of de pijn in uw schouder komt doordat er een pees geïrriteerd is of doordat er sprake is van een ontstoken slijmbeurs.

Wanneer u dus al langer last heeft van een gewricht, pees of ander lichaamsdeel. Dan kan het zo zijn dat wij met echografie gerichter de oorzaak kunnen vaststellen zodat er hierna een passende behandeling kan worden gestart.

Controleren van de voortgang van de behandeling met echografie

We passen echografie niet alleen toe bij het zoeken naar oorzaken van uw klachten. Echografie kan ook heel waardevol zijn wanneer we een behandeling willen monitoren. We kunnen bijvoorbeeld de effecten van de therapie volgen door het gekwetste lichaamsdeel regelmatig te onderzoeken met onze echo.

Een voorbeeld hiervan is het gebruik van echografie bij shockwave therapie bij een verkalkte pees. Door de echo kunnen we ernst van de blessure vaststellen. Wanneer we vervolgens onze shockwave therapie toepassen, dan kunnen we door regelmatige echo’s, het effect van de behandeling controleren. Dit zorgt ervoor dat we de behandeling nog beter op uw persoonlijke situatie kunnen afstemmen.

Echografie bij Fysio Flevoland

We helpen u graag verder wanneer u nog vragen heeft of wanneer u direct een afspraak wilt maken. Onze fysiotherapeuten komen graag met u in contact. We kunnen dan samen onderzoeken of onze echografie u kan helpen de best mogelijke behandeling te krijgen.

Wij zijn goed bereikbaar via onze website of via de telefoon. Wanneer u ons belt of mailt, staan wij u altijd persoonlijk te woord en denken we met u mee.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem dan nu contact met ons op en stel al uw vragen geheel vrijblijvend aan een van onze specialisten