Fysiotherapeutische zorg bij een beknelde zenuw in de nek

Het menselijk lichaam bevat ongeveer 150.000 km zenuwen die door het hele lichaam lopen. Deze zenuwen geleiden elektrische prikkels van en naar de hersenen. Wanneer een zenuw bekneld raakt, wordt de signaalgeleiding verstoord. Dit kan tot vervelende klachten leiden, waaronder pijn en een tintelend gevoel, en kan een zekere beperking vormen tijdens dagelijkse bezigheden. Gelukkig is een beknelde zenuw goed te behandelen door middel van fysiotherapie. Op deze pagina leest u meer over het ontstaan, de symptomen en de behandeling van een beknelde zenuw in de nek!

Waardoor kan een zenuw bekneld raken?

Heeft u wel eens uw elleboog gestoten of het gevoel gehad dat uw been sliep doordat u voor een langere tijd in een bepaalde positie zat? Dan kent u het tintelende gevoel wat dit met zich meebrengt. Dit gevoel wordt veroorzaakt doordat een oppervlakkige zenuw wordt bedrukt van buitenaf. Wanneer de druk van buitenaf verdwijnt, verdwijnen de klachten ook spontaan.

Dieper gelegen zenuwen kunnen ook bekneld raken. Vaak gebeurt dit op plaatsen waar de zenuw door een smalle opening loopt. In uw lichaam aanwezige weefsels en structuren kunnen deze doorgang zo smal maken, dat de zenuw bekneld raakt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij artrose, veroudering, een hernia of een tumor. Maar iets simpelers, zoals een verkeerde houding of overbelasting, kan ook de boosdoener zijn.

De symptomen van een beknelde zenuw in de nek

Zoals u al weet, raakt de signaalgeleiding verstoord wanneer een zenuw bekneld raakt. Hierdoor kan de zenuw geen sensaties overbrengen van het geïnnerveerde gebied. Dit lossen de hersenen op door de missende sensaties in te vullen met een gevoel van pijn, gevoelloosheid of tintelingen.

Hiernaast vervoeren zenuwen motorische opdrachten naar de spieren. Wanneer een zenuw bekneld raakt, raken ook de motorische opdrachten verstoord, wat kan leiden tot spierzwakte. Hiernaast kan de spiermassa afnemen.

De precieze symptomen die een beknelde zenuw met zicht meebrengt, zijn afhankelijk van de betrokken zenuw. Een beknelde zenuw in de nek kan tot de volgende klachten leiden:

  • scherpe pijn in de nek, schouder, bovenste deel van de borstkas, arm en vingers;
  • doffe pijn of gevoelsvermindering in de gebieden die door de beknelde zenuw worden ge├»nnerveerd;
  • pijn die wordt verergerd door nekbewegingen;
  • spierzwakte in de schouder, arm of hand.
Beknelde zenuw nek

Fysiotherapeutische zorg bij een beknelde zenuw in de nek

Het is belangrijk om uw beknelde zenuw zo snel mogelijk aan te pakken. Wanneer het herstel te lang wordt uitgesteld, kan het verdwenen spierweefsel namelijk definitief wegblijven. Fysiotherapie is hierbij de oplossing om uw klachten te verminderen!

Alvorens we uw klachten aanpakken, is het belangrijk om de precieze oorzaak vast te stellen. Dit betekent dat onze fysiotherapeuten niet alleen na zullen gaan welke zenuw in uw nek bekneld is geraakt, maar dat ze ook de achterliggende oorzaak van deze beknelling zullen achterhalen. Wanneer er sprake is van artrose, een hernia of een tumor, zal deze kwestie worden mee behandeld.

Binnen de behandeling zullen oefeningen worden toegepast die gericht zijn op het vergroten van uw bewegingsbereik en op de versterking en stabilisatie van uw nek en schouders. Hiernaast zullen we waar nodig aandacht besteden aan uw houding en nagaan of er sprake is van overbelasting. In deze gevallen kan het aanpassen van uw houding en werkplek het herstel bevorderen. De zenuw krijgt dan namelijk weer meer ruimte in de doorgangen die versmald waren geraakt.

Onze fysiotherapeuten bij Fysio Flevoland helpen u graag

Herkent u zich in de genoemde symptomen? Onze fysiotherapeuten bij Fysio Flevoland staan voor u klaar! Nadat de diagnose en precieze oorzaak van uw beknelde zenuw zijn vastgesteld, gaan we aan de slag met de behandeling ervan.

Heeft u nog vragen of wilt u starten met uw herstel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem dan nu contact met ons op en stel al uw vragen geheel vrijblijvend aan een van onze specialisten