Fysiotherapie bij ademhalingsklachten

Ademhalen is een van de meest primaire functies van het lichaam. Door in te ademen kan de zuurstof opgenomen worden, die nodig is voor het uitvoeren van allerlei lichamelijke processen. Uitademen zorgt ervoor dat de restproducten van die processen het lichaam weer kunnen verlaten.

Juist daarom is het zo belangrijk dat de ademhaling goed verloopt. Wanneer u moeite heeft met ademhalen, zoals door (chronische) hyperventilatie of een oppervlakkige ademhaling, kunnen er vervelende problemen ontstaan. In dit artikel wordt uitgelegd wat de gevolgen zijn van een gezonde en ongezonde ademhaling en hoe de fysiotherapeuten bij FysioFlevoland u kunnen helpen om de ademhaling te optimaliseren.

Wat is een gezonde ademhaling?

In rust ademt een persoon met een gezonde ademhaling gemiddeld 12 keer per minuut in en uit. Een ademteug komt binnen doordat de longen zich vergroten. Dit gebeurt door middel van verschillende spieren, waaronder de spieren tussen de ribben en het middenrif.

Bij een inademing zorgen de spieren tussen de ribben ervoor dat de ribbenkast zich uitbreid naar voren en naar de zijkanten. Het middenrif, een dunne spier die de buikholte van de longen scheidt, trekt ook samen, waardoor hij de longen naar beneden uitrekt.

Wanneer er meer lucht nodig is, zoals tijdens inspanning, worden er nog meer spieren actief om de ademhaling te ondersteunen. Deze spieren bevinden zich in de nek en de schouders. Daarom kunnen er bij ademhalingsproblemen ook klachten ontstaan in deze regio’s.

Wat is een ongezonde ademhaling?

Ongezond ademhalen kan op allerlei manieren. De ademhaling kan te oppervlakkig zijn, te snel (hyperventilatie) of te langzaam (hypoventilatie). Wat deze adempatronen met elkaar gemeen hebben is dat ze ervoor zorgen dat er te weinig zuurstof of te veel koolstofdioxide (het restproduct van de lichamelijke processen) in het bloed zit.

Wanneer er in het lichaam te weinig zuurstof of te veel koolstofdioxide aanwezig is kunnen lichamelijke processen niet meer plaatsvinden zoals het hoort. Als dit langere tijd aanhoudt kunt u daar iets van gaan merken in het lichaam.

Er zijn klachten die ontstaan doordat de ademhalingsspieren aangepast aanspannen door de veranderde ademhaling. Hierbij kunt u denken aan pijn in de nek en schouders, pijn in de ribben en het middenrif. Andere klachten die kunnen ontstaan zijn het gevolg van het tekort aan zuurstof of de opstapeling van koolstofdioxide. Voorbeelden hiervan zijn trillingen, vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.

behandeling van ademhalingsklachten

Hoe kan fysiotherapie helpen bij ademhalingsklachten?

Ademhalen gaat door middel van het autonome zenuwstelsel en gebeurt dus automatisch. Het voordeel hiervan is dat u niet continu hoeft na te denken over de ademhaling. Het nadeel is dat deze automatische piloot ook kan zorgen dat een verkeerd patroon er ongemerkt insluipt. Daarnaast zorgt het ervoor dat het extra lastig is om het patroon weer aan te passen.

De bovengenoemde redenen maken het belangrijk om bij ademhalingsklachten de hulp van een fysiotherapeut in te schakelen. Tijdens het eerste consult maakt u kennis met de fysiotherapeut en zal er een gesprek plaatsvinden, waarin u kunt aangeven wat uw klachten zijn. Daarna wordt er een aanvullend lichamelijk onderzoek uitgevoerd, waardoor de fysiotherapeut een zo volledig mogelijk beeld van de klachten kan vormen.

De behandeling van ademhalingsklachten bij FysioFlevoland

Tijdens de behandeling leert u wat een gezonde en een ongezonde ademhaling is en hoe u bij uzelf kunt herkennen of de ademhaling goed gaat of juist niet. Daarnaast kan de fysiotherapeut actieve en ontspannende oefeningen gebruiken om de ademhaling te verbeteren. Daarnaast leert u met behulp van deze behandelmethodes uw eigen ademhaling herkennen en leert u om de ademhaling aan te passen wanneer dit nodig is.

Neemt u contact met ons op?

Kortom, een gezond adempatroon is belangrijk om vervelende lichamelijk gevolgen te voorkomen. De fysiotherapeuten bij FysioFlevoland helpen u graag om van uw ademhalingsklachten af te komen, met behulp van verschillende behandelmethodes. Maak dus gerust een afspraak of neem voor vragen contact op via de telefoon of mail. Zien we u in de praktijk?

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem dan nu contact met ons op en stel al uw vragen geheel vrijblijvend aan een van onze specialisten