Fysiotherapie bij een beknelde zenuw in de rug

Heeft u last van uw rug en straalt de pijn uit naar andere lichaamsdelen? Dan zou het kunnen dat u last heeft van een beknelde zenuw in de rug.

Fysiotherapie kan helpen bij de vermindering van de klachten. In dit blog zal worden uitgelegd wat een beknelde zenuw in de rug is, welke klachten hiermee gepaard gaan en wat FysioFlevoland kan betekenen voor mensen met deze klachten.

Een korte les over rugzenuwen

Een heel belangrijk onderdeel van het bewegingsapparaat is het zenuwstelsel. De verbindingen tussen hersenen en spieren maken het mogelijk om te bewegen, wanneer we willen en stil te staan, wanneer dat nodig is.

De zenuwen die onze spieren aansturen, lopen vanuit de hersenen naar het ruggenmerg. Vandaaruit komen er over de hele lengte van de ruggengraat steeds kleine groepjes zenuwen tussen de wervels vandaan.

Hoewel het handig is dat de zenuwen lange tijd veilig achter de wervels zitten, zorgt het uittreden van de zenuwen soms voor problemen. Doordat de ruggengraat beweeglijk is, kan een zenuw knel komen te zitten: een zenuwcompressie. Hierdoor kunnen motorische (m.b.t. bewegen) en sensorische (m.b.t. gevoel) klachten ontstaan.

Hoe ontstaat een beknelling van een rugzenuw?

Er zijn verschillende oorzaken voor een beknelling van een rugzenuw. Een veelvoorkomende oorzaak is een hernia. Dit is een uitpuilende tussenwervelschijf, die zorgt voor druk tegen de uitlopende zenuw. Ook vernauwingen in de wervelkolom kunnen zorgen voor een vergrote druk op de zenuw, bijvoorbeeld in het geval van een wervelkanaalstenose of discopathie.

Een rugzenuw kan ook bekneld raken door een trauma, zoals een snelle draaibeweging van de romp of een ongeluk.

Fysiotherapeutische behandeling bij een beknelde rugzenuw
Beknelde zenuw rug

De symptomen

Een beknelde zenuw zorgt voor vervelende klachten. Zo kan de beknelling zorgen voor pijn in de rug, maar ook tintelingen of uitstralende pijn naar andere lichaamsdelen.

De precieze plek van de klachten hangt nauw samen met de locatie van de aangedane zenuw. Zo kan een beknelling van een zenuw boven in de rug uitstralende pijn naar de armen veroorzaken, terwijl een beknelling van een zenuw in de onderrug kan zorgen voor uitstralende pijn in de benen.

Naast pijn in de rug en in de ledematen kan een beknelde zenuw ook zorgen voor gevoelloosheid en spierzwakte in de rug, benen of armen. De klachten hoeven niet allemaal aanwezig te zijn om een diagnose te kunnen stellen.

Fysiotherapeutische behandeling bij een beknelde rugzenuw

Wanneer u bij een van onze fysiotherapeuten op consult komt, zal er eerst een uitgebreid onderzoek plaatsvinden. Het is belangrijk om te bepalen of de klachten die u heeft niet duiden op een ernstig onderliggend probleem.

Wanneer dit is uitgesloten, wil de fysiotherapeut een zo goed mogelijk beeld krijgen van uw klachten. Dit gaat door middel van een gesprek en een lichamelijk onderzoek.

Op basis van het onderzoek en de met u opgestelde doelen bepaalt de fysiotherapeut de inhoud van de behandeling. De therapie zal zich richten op het verminderen van de pijnklachten en het verkleinen van de kans op een nieuwe beknelling.

Doordat een beknelde zenuw extra bekneld kan raken bij bepaalde houdingen, geeft de fysiotherapeut adviezen over loop- en zithoudingen. Daarnaast zullen spierkrachtoefeningen worden gedaan, zodat uw rug wordt versterkt en de kans op een tweede beknelling wordt verkleind.

Naast de oefeningen tijdens de behandeling zal de fysiotherapeut ook oefeningen mee naar huis geven, zodat u sneller kunt herstellen.

U kunt bij FysioFlevoland terecht met een beknelde zenuw in de rug

Een beknelde zenuw kan dus zorgen voor vervelende klachten, die u in uw dagelijks leven kunnen beperken. U kunt bij ons terecht voor professionele hulp en wij staan klaar om u zo goed mogelijk te helpen.

Neem gerust contact met ons op wanneer u een afspraak wilt maken of wanneer u nog vragen heeft.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem dan nu contact met ons op en stel al uw vragen geheel vrijblijvend aan een van onze specialisten