Fysiotherapie bij chronische nekpijn

Veel mensen krijgen op enig moment in hun leven te maken met nekpijn. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat in Nederland zeker twee miljoen mensen last hebben van rug- of nekklachten. Wanneer de klachten langer dan 6 maanden duren, is er op dat moment sprake van chronische nekpijn.

In dit artikel bespreken wij wat de klachten bij chronische nekpijn zijn, de oorzaken van chronische nekpijn en wat de rol is van de fysiotherapeut.
Want het goede nieuws is, dat een ervaren fysiotherapeut vaak heel veel kan doen tegen nekpijn en nekklachten. Ook wanneer deze al langere tijd aanwezig zijn.

Wat zijn de klachten bij chronische nekpijn?

Nekpijn kan erg vervelend zijn bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Het kan je op allerlei verschillende manieren belemmeren. De pijn die iemand ervaart, verschilt van persoon tot persoon. Vaak wordt chronische nekpijn als hevig en zeurend ervaren.

Wanneer er sprake is van nekpijn, zullen bepaalde houdingen niet meer mogelijk zijn. Dit kan komen door een combinatie van pijn die samengaat met een stijf gevoel in de nek, waardoor het maken van bepaalde bewegingen simpelweg niet meer gaat. Uitstralende pijn naar het hoofd, schouders en/of de armen is zeker niet ongewoon.

Wat zijn de oorzaken van chronische nekpijn?

Nekpijn heeft vaak geen duidelijk oorzaak. Meestal wordt de oorzaak afgeschoven op overbelasting of het maken van een verkeerde beweging. Daarnaast kan het echter wel zo zijn dat door een verkeerde houding of postuur er te veel spanning komt te staan op bepaalde spieren, waardoor deze verkrampen en dus zorgen voor stijfheid en eventueel samengaande pijn. Mensen die weinig afwisseling hebben in houding tijdens hun werk, zullen hier met name een hoog risico voor zijn.

Nekpijn kan ook ontstaan door bij een bepaald incident een verkeerde beweging te maken. Dit komt regelmatig voor bij sporten, waarbij een persoon soms te maken kan krijgen met hoge impact krachten. Denk bijvoorbeeld aan fysieke duels bij rugby. Hier kan door een val of stoot chronische nekpijn ontstaan.

Ouderen kunnen ook te maken krijgen met artrose. Hierbij slijt het kraakbeenweefsel dat tussen de nekwervels zit. Het kraakbeen heeft een dempende functie, dus bij slijtage kan dit resulteren in chronische nekpijn. Kraakbeen wordt ook niet opnieuw geproduceerd, dus wanneer het eenmaal is versleten, komt het niet meer terug. Dit is waarom u hier chronische nekpijn klachten aan over zult houden.

Nekpijn kan ook komen door een nekhernia. Bij een nekhernia drukt het kraakbeenweefsel dat tussen de nekwervels zit tegen een zenuwbaan, die naar de armen loopt. De pijn is vaak niet het ergst bij een nekhernia. Mensen hebben meestal enorm veel last aan de scherpe snijdende pijn in de arm, die vaak gepaard gaat met tintelingen.

fysiotherapie bij chronische nekpijn

De rol van fysiotherapie bij chronische nekpijn

De fysiotherapeut zal allereerst met u in gesprek gaan over het beste behandelplan. Bij FysioFlevoland begrijpen wij dat ieder persoon anders is en dit dus ook zijn eigen klachtenpatroon met zich meebrengt. De eerste fase van het behandelplan zal hoogstwaarschijnlijk bestaan uit het voorzichtig blijven bewegen van de nek. Het is namelijk belangrijk om de nek voldoende te blijven bewegen om een stijve nek te voorkomen. Uiteindelijk zal worden gekeken wat voor u het beste werkt en voor u van belang is in de volgende fasen.

Waarom FysioFlevoland?

Bij FysioFlevoland vinden wij het belangrijk dat er een behandeling op jouw persoonlijke situatie wordt opgesteld. Iedere cliƫnt is uniek en heeft daarom weer een ander soort behandelplan nodig en andere begeleiding. Onze fysiotherapeuten zijn er om jou weer pijnvrij door het leven te kunnen laten gaan. Mocht u klachten herkennen of wilt u graag een keer een afspraak maken bij een van onze fysiotherapeuten, neem dan vandaag nog contact met ons op!

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem dan nu contact met ons op en stel al uw vragen geheel vrijblijvend aan een van onze specialisten