Fysiotherapie bij een knie die op slot zit

Heeft u last van een knie die u soms plotseling niet meer volledig kan bewegen? Het kan dan zo zijn dat u last heeft van een slotknie. In dit artikel zal uitgelegd worden wat een slotknie exact is en hoe de fysiotherapeut u hierbij kan helpen.

Anatomie van de knie

De knie is een gewricht in het been en de basis van de knie wordt gevormd door het bot van het bovenbeen en de botten van het onderbeen. Tussen deze twee botuiteinden bevinden zich menisci. Dit zijn kraakbeenschijven die zorgen voor het opvangen van schokken en daarnaast stabiliteit geven aan de knie. Daarnaast bevinden zich kniebanden in het gewricht. De belangrijkste functie van deze kniebanden is het verzorgen van stevigheid aan de knie.

Oorzaken van het op slot schieten van de knie

Een op slot schietende knie wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een gescheurde meniscus of gescheurde gewrichtsband. Het scheuren hiervan gebeurt vrijwel altijd acuut. Dat wil zeggen dat de klachten op een duidelijk aanwijsbaar moment ontstaan zijn.

De meest voorkomende oorzaak van een slotknie is een gescheurde meniscus. Dit kan op veel verschillende manieren gebeurd zijn. Vaak is een gescheurde meniscus het gevolg van een verdraaiing van de knie tijdens het uitoefenen van een sport, zoals voetbal. Het loszittende deel kan in het kniegewricht terecht komen, waardoor deze het bewegen van de knie blokkeert. Dit noemen we een slotknie. Het kan zijn dat uw knie weer ┬┤van slot schiet┬┤ door bepaalde bewegingen met de knie uit te voeren, doordat het stukje meniscus uit de knie wordt bewogen.

Een verdraaiing van de knie kan ook zorgen voor het scheuren van de kruisband. Net zoals een gescheurde meniscus kan het gescheurde deel van de kruisband terecht komen tussen het onder- en bovenbeen, waardoor de knie op slot schiet.

Knie op slot
Klachten Slotknie

Klachten van een slotknie

De voornaamste klacht van een slotknie is stijfheid. Door de blokkade kunt u uw knie niet meer volledig buigen en strekken. Naast stijfheidsklachten kan de knie dik worden en pijnlijk aanvoelen. Zoals eerder beschreven in dit artikel ontstaat een slotknie meestal plotseling. U bent bijvoorbeeld aan het wandelen en plotseling kunt u uw knie bijna niet meer bewegen. Een slotknie verhoogt dan ook het risico op een val.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Gewrichtsbanden en kraakbeen bevatten bijna geen bloedvaten. Bloed is echter enorm belangrijk voor goed herstel. Doordat er nagenoeg geen bloed richting deze structuren stroomt, zullen uw slotklachten niet vanzelf overgaan. Een behandeling is daarom erg belangrijk. Er is een onderscheid te maken tussen grofweg twee behandelmogelijkheden: een kijkoperatie of een behandeling bij de fysiotherapeut.

Een kijkoperatie

Een kijkoperatie is een operatie waarin gescheurde structuren in de knie gehecht kunnen worden. Ook kan het gescheurde deel volledig verwijderd worden. Een kijkoperatie is een operatie zonder een grote wond en kent relatief weinig risico’s. Vanzelfsprekend is het wel een operatie, daarom is het altijd aan te raden om ook opties te onderzoeken waarbij er niet in het gewricht gesneden hoeft te worden.

Fysiotherapie bij slotklachten

Een behandeling van de fysiotherapeut kan niet zorgen voor het wegnemen van de slotklachten wanneer deze door een scheurtje in de meniscus of kruisband worden veroorzaakt. Wel kan een fysiotherapeut van groot belang zijn bij zowel de preventie van een blessure als bij het bevorderen van het herstel na een kijkoperatie.

Wanneer u een kijkoperatie heeft ondergaan kan de fysiotherapeut u helpen bij het herstellen van de kracht en mobiliteit in en rondom het kniegewricht. De behandeling is afhankelijk van uw herstel na de operatie en de soort klachten die u heeft als gevolg van de operatie. In de meeste gevallen bestaat de behandeling uit oefentherapie.

Daarnaast zijn er veel klachten die lijken op meniscusletsel, maar die feitelijk een andere oorzaak hebben. Bij deze klachten kan een fysio wel vaak hulp bieden.

Een behandeling bij FysioFlevoland

Heeft u last van een op slot zittende knie en bent u benieuwd naar de behandelmogelijkheden? Neem gerust contact met ons op!

Bij FysioFlevoland werken ervaren therapeuten die u graag helpen bij het opstellen van een passend behandelplan.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem dan nu contact met ons op en stel al uw vragen geheel vrijblijvend aan een van onze specialisten