Fysiotherapie bij een vastzittende nek

Een nek die helemaal vast zit kan heel vervelend zijn en kan u belemmeren in het dagelijks leven. Er zijn veel mensen die last hebben van hun nek. In 2019 waren er ruim twee miljoen mensen met nekklachten in Nederland bekend bij huisarts*. Vaak komen de nekklachten wel ergens vandaan. Als deze oorzaak wordt aangepakt zou het zomaar kunnen dat de klachten (heel lang) wegblijven.

In dit artikel wordt uitgelegd wat een vastzittende nek precies inhoudt. Daarnaast leggen we uit wat de fysiotherapeuten bij FysioFlevoland kunnen betekenen bij het verminderen van de klachten en het voorkomen van de klachten in de toekomst.

Wat is een vastzittende nek?

Wat betekent het eigenlijk, dat een nek ‘vastzit’? De term verwijst naar het gevoel dat u kunt ervaren bij stramme nekspieren. Het bewegen van het hoofd is dan lastig of doet erg zeer. Hierdoor kunt u het idee krijgen dat de nek vastzit en niet meer kan bewegen zoals het hoort.

De spieren in de nek zijn belangrijke onderdelen die ervoor zorgen dat, ook als u niet beweegt, het hoofd stabiel blijf. Dit betekent dat er altijd een bepaalde basisspanning aanwezig is in de nekspieren. Bij het bewegen van het hoofd wordt die spanning even verhoogd zodat de spier verkort en er een beweging plaatsvindt.

Bij stramme spieren is de spierspanning in de nek eigenlijk altijd een beetje te hoog. Hierdoor raken de spieren vermoeid en ontstaat er spierpijn. Daarnaast kunnen er allerlei andere symptomen ontstaan, zoals uitstralende pijn naar de rug of de schouders of hoofdpijn. Deze klachten ontstaan doordat de verhoogde spierspanning zorgt voor extra druk op de zenuwen.

Oorzaken van nekklachten

Er zijn verschillende oorzaken bekend voor nekklachten. Hierbij kunt u denken aan een koude airco op het kantoor, overbelasting van de nekspieren door bijvoorbeeld een verkeerde houding of langdurige stress. Daarnaast kan de nek ook vast komen te zitten als u een snelle beweging heeft gemaakt met uw nek, waardoor de spieren zijn beschadigd. Verder hebben over het algemeen vrouwen vaker last van nekpijn dan mannen, en neemt de kans op klachten toe bij het ouder worden.

Fysiotherapie Vastzittende Nek
Hulp Bij Vastzittende Nek

Hoe kan fysiotherapie helpen bij een vastzittende nek?

Omdat een vastzittende nek kan uitgroeien tot een chronisch probleem is het van belang dat u professionele hulp zoekt bij een fysiotherapie praktijk. De fysiotherapeut zal u helpen bij het verminderen van uw klachten en zal aandacht schenken aan het voorkomen van nekpijn in de toekomst.

Tijdens het eerste consult wordt er besproken welke klachten u ervaart en hoe dit u in uw dagelijks leven belemmert. Daarna zal de fysiotherapeut een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Tijdens dit onderzoek probeert de fysiotherapeut een zo volledig mogelijk beeld te vormen van uw klacht. Doordat alles in het lichaam met elkaar verbonden is, wordt tijdens het onderzoek niet alleen uw nek, maar worden ook andere delen van uw lichaam, zoals uw rug en schouders, meegenomen.

Als de fysiotherapeut een goed beeld heeft van uw klachten, stelt u samen met de therapeut behandeldoelen op, die de leidraad vormen tijdens de behandeling. Aan de hand van deze doelen maakt de fysiotherapeut een behandelplan.

Omdat de doelen per persoon kunnen verschillen, kan ook de precieze inhoud van de behandeling variƫren. Behandelmethoden die regelmatig aan bod komen zijn massage, dry needling, mobiliserende oefeningen en spierkracht oefeningen. In het begin zal de therapie zich vooral richten op het verhelpen van de pijn, terwijl de focus verder in de behandeling zal liggen bij het versterken van de spieren en het verbeteren van uw houding.

Kom in contact

Heeft u last van een vastzittende nek en wilt u hiervoor graag geholpen worden? Neem dan gerust op
met onze praktijk om een afspraak te maken. De fysiotherapeuten bij FysioFlevoland helpen u graag van uw
nekklachten af.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem dan nu contact met ons op en stel al uw vragen geheel vrijblijvend aan een van onze specialisten