Fysiotherapie bij spataderklachten

Spataderen, in de medische wereld varices genoemd, komen veel voor. Vooral onder ouderen en zwangere vrouwen komen ze geregeld voor, maar in principe kan iedereen er last van krijgen. Over het algemeen zijn spataderen onschuldig, maar in sommige gevallen geven ze veel klachten en is het beter om ze te behandelen.

Hiervoor kan fysiotherapie een goede methode zijn. Wij vertellen u hier graag meer over!

Wat zijn spataderen?

Aderen vervoeren bloed terug naar het hart. In aderen zitten klepjes die voorkomen dat het bloed terug kan stromen en blijft ‘hangen’ in het been. Bij spataderen zijn de aderen in de benen verwijd, waardoor de kleppen niet meer goed kunnen sluiten. Als gevolg blijft het bloed hangen en worden de vaten nog wijder. Dit zie je terug als grote blauwe en soms kronkelige aders.

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van spataderen. Sommige mensen hebben meer aanleg om spataderen te ontwikkelen, bijvoorbeeld in families waar veel spataderen voorkomen. Daarnaast geven bepaalde beroepen een verhoogd risico. Dit zijn voornamelijk beroepen waarbij je veel moet staan of lang achter elkaar moet zitten. Ook kunnen hormonen en een zwangerschap ervoor zorgen dat er spataderen in de benen ontstaan.

Welke klachten geven spataderen?

Veel mensen vinden spataderen op hun benen storend en vinden ze er niet mooi uitzien. Daarnaast kunnen ze ook voor behoorlijk wat ongemak zorgen. Mensen ervaren vaak pijnklachten, jeuk en zware warme benen als gevolg van de spataderen. Op lange termijn, kunnen ze zelfs zorgen voor ontstekingen, wonden en vochtophoping in de benen.

U kunt spataderen grotendeels voorkomen door voldoende tussen het werk door de benen te bewegen en te lopen. Daarnaast zorgt het hebben van een gezond gewicht en het vermijden van te strakke schoenen voor een kleiner risico. Maar wat kunt u doen, wanneer u eenmaal spataderen hebt?

Fysiotherapie-bij-spataderklachten
Wat kan een fysiotherapeut doen bij spataderklachten?

Wat kan een fysiotherapeut doen bij spataderklachten?

Tot nu toe worden spataderen eigenlijk alleen behandeld met steunkousen of een operatie, waarbij de spataderen worden verwijderd. Het zou daarom idealer zijn om de spataderen en de klachten af te laten nemen zonder een operatie te moeten ondergaan of het altijd moeten dragen van kousen. Daarvoor zou fysiotherapie een uitkomst kunnen bieden.

Een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in spatadertherapie kan de benen op een speciale manier masseren. De spataderen zullen hierdoor weer krimpen en daarmee zullen de klachten ook afnemen.

Wat kan een fysiotherapeut doen bij spataderklachten?

Hoe werkt spatadertherapie?

Tijdens de behandeling worden de gehele benen gemasseerd, zowel de voor- als de achterkant. De massage is pijnloos en veel mensen vinden de behandeling erg ontspannend. Door het masseren worden de benen beter doorbloedt. Het bloed dat eerst in de aderen bleef hangen, wordt nu makkelijker afgevoerd en de benen worden doorbloed met vers bloed.

Dit verse bloed bevat meer zuurstof en voedingsstoffen. Hierdoor worden de aderen, maar ook de spieren, de huid en de omliggende weefsels beter gevoed. Als gevolg hiervan worden al deze structuren sterker: de spieren worden minder snel vermoeid, de huid wordt steviger en de aderen worden weer kleiner. Hierdoor nemen de spataderen en de bijbehorende klachten af.

Voorkomen is beter dan genezen

Behandeling kan niet alleen goed zijn om de spataderen en de klachten te verminderen, maar kan zelfs preventief werken. Naast het voldoende en regelmatig bewegen van de benen, kun je met masseren de benen sterker maken. Hierdoor zullen zich ook minder snel nieuwe spataderen ontwikkelen.

Om deze reden is de spatadertherapie niet alleen geschikt voor mensen die al klachten hebben, maar kunnen ook mensen met een verhoogde kans op spataderen baat hebben van de behandeling.

Onze therapie heeft dus een tweeledig karakter, waarin we ons niet alleen richten op het verminderen van de klachten, maar ook op het voorkomen van nieuwe klachten. Omdat onze therapie hierdoor maatwerk is, komen we graag met u in contact om te onderzoeken welke zorg u het meest kan helpen.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem dan nu contact met ons op en stel al uw vragen geheel vrijblijvend aan een van onze specialisten