Fysiotherapie bij schouderklachten door overbelasting

In dit artikel worden veelvoorkomende oorzaken van schouderklachten besproken. Daarnaast leggen we uit wat de fysiotherapeuten bij Fysio Flevoland kunnen betekenen bij het verminderen van de schouderklachten en het voorkomen van de klachten in de toekomst.

Schouderklachten door overbelasting

Iedereen heeft wel eens last van pijn in de schouder. We gebruiken ons schoudergewricht de hele dag door voor een groot aantal handelingen, bijvoorbeeld tijdens het reiken naar iets boven in de kast, het openen van een deur of tijdens het computeren. Meestal zijn schouderklachten tijdelijk en gaan ze vanzelf weer over. Wanneer de pijnklachten echter langdurig aanhouden en/of regelmatig terugkeren, kan dit erg vervelend zijn en u flink belemmeren in het dagelijks leven. Hier hoeft u niet langer mee rond te lopen. Bij Fysio Flevoland helpen we u graag van uw schouderklachten af.

Hoe ontstaan schouderklachten?

Meestal ontstaan de klachten geleidelijk door structurele overbelasting van de schouder. In andere gevallen ontstaan de schouderklachten acuut, bijvoorbeeld door een val op de schouder of na plotselinge bewegingen. Overbelasting van de schouder kan komen door zwaar werk, werk met de armen boven het hoofd, een verkeerde lichaamshouding of door steeds dezelfde beweging te maken.

Wanneer u eenmaal last heeft van schouderklachten is de kans groot dat u in een vicieuze cirkel terechtkomt. Bij schouderklachten heeft u vaak pijn in en rond uw schoudergewricht met soms uitstralingen naar de arm. Deze pijnklachten kunnen zorgen voor beperkingen bij het bewegen. Daarom wordt er vaak ter compensatie een andere houding en bewegingspatroon aangenomen. Dit kan op zijn beurt zorgen voor het in stand houden of zelfs verergeren van de schouderklachten. Het is daarom raadzaam tijdig een fysiotherapeut te benaderen bij aanhoudende schouderklachten.

hoe ontstaan schouderklachten?
hulp fysiotherapeut schouderklachten

Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij overbelasting?

Wanneer u besluit met uw schouderklachten naar Fysio Flevoland te gaan, komt u terecht bij een van onze fysiotherapeuten. Tijdens het eerste consult zal de fysiotherapeut uw klachten uitgebreid in kaart brengen, zodat het duidelijk wordt wat de oorzaak is en er een passend behandelplan kan worden opgesteld. Om deze reden zal de fysiotherapeut met u in gesprek gaan en een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Voor een volledig beeld van uw klachten, zal de fysiotherapeut ook aandacht besteden aan uw algehele gezondheid en het functioneren van uw lichaam in zijn totaliteit.

Op basis van de resultaten van het onderzoek en de oorzaak van de klachten zal de fysiotherapeut samen met u een behandelplan opstellen, dat goed aansluit bij uw persoonlijke wensen en doelen.

De behandeling bij schouderklachten

De behandeling bij schouderklachten zal zich richten op het verbeteren van de mobiliteit en stabiliteit van het schoudergewricht en het sterker maken van de spieren rondom de schouder. Meestal gebeurt dit middels gerichte therapie en oefeningen. Bij gerichte therapie kunt u denken aan massages die helpen de spieren rondom de schouder te ontspannen. Ook mobilisatie technieken, om de bewegingsvrijheid van het schoudergewricht te verbeteren, kunnen worden gebruikt. Beide behandelvormen zullen zorgen voor een vermindering van de schouderklachten.

Nadat de beweeglijkheid van het schoudergewricht is verbeterd, is het belangrijk om het schoudergewricht zo stabiel mogelijk te laten functioneren. Hiertoe zal de fysiotherapeut u specifieke oefeningen aanleren, die u zelfstandig thuis kunt doen. Deze oefeningen zullen zich voornamelijk richten op het versterken van de spieren rondom de schouder en het aannemen van een juiste houding tijdens bewegen. Dit kan bijdragen aan het verder verminderen van de klachten en het voorkomen van schouderklachten in de toekomst.

Fysiotherapie bij Fysio Flevoland

 Heeft u last van schouderklachten en wilt u hiervoor graag geholpen worden? Onze fysiotherapeuten helpen u graag van uw klachten af. Bent u benieuwd wat fysiotherapie bij Fysio Flevoland voor u kan betekenen of wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact op.

Ook voor het direct maken van een afspraak kunt u contact met ons opnemen via telefoon of onze site.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem dan nu contact met ons op en stel al uw vragen geheel vrijblijvend aan een van onze specialisten