Manuele therapie bij hardnekkige rugklachten

Rugklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen is deze oorzaak niet gelijk duidelijk aantoonbaar. De pijn in uw rug kan onder andere het gevolg zijn van overbelasting of slijtage van spieren, gewrichten, ligamenten of tussenwervelschijven.

Bij sommige mensen zijn de rugklachten eenmalig en anderen hebben geregeld klachten. Manuele therapie kan u helpen bij pijnklachten aan uw rug, maar wat doet een manueel therapeut precies?

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een specialisatie binnen fysiotherapie. De manueel therapeut heeft na de opleiding fysiotherapie een vervolgopleiding van drie jaar gevolgd, waardoor ze complexe klachten optimaal kunnen behandelen.

Ze zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen.

De manueel therapeut behandelt klachten die het gevolg kunnen zijn van functiestoornissen in gewrichten. Door middel van manuele therapie kunnen bepaalde bewegingspatronen weer aangeleerd worden.

Ook kan de beweeglijkheid van het zenuwstelsel en de gewrichten herstelt of vergroot worden. Tot slot kan de lichaamshouding verbeteren. Op deze manier kunnen daarna de gewrichten weer beter en soepeler bewegen en neemt de pijn af.

Welke technieken gebruikt een manueel therapeut?

De technieken die een manueel therapeut gebruikt, bestaan onder andere uit mobilisaties manipulaties van gewrichten en oscillaties. Bij oscillerend bewegen worden alle weefsels in beweging gebracht, waardoor ze herstellen en weer samenwerken.

Bij veel technieken die uitgevoerd worden, worden de handen gebruikt. Handen heten ‘manus’ in het latijn. Hier komt dan ook de naam ‘manuele therapie’ vandaan. Door middel van bepaalde handgrepen probeert de manueel therapeut een gestoorde gewrichtsstand en functie te herstellen.

Manuele therapie bij hardnekkige rugklachten

Behandeling van de rugklachten

Hardnekkige rugklachten kunnen tot 12 weken aanhouden. Doordat er veel verschillende oorzaken voor de rugpijn kunnen zijn, doet een therapeut na de mondelinge intake een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Dit is om inzicht te krijgen in wat de oorzaak kan zijn van uw rugpijn en de ernst van het probleem.

Naast lichamelijke eigenschappen en functies, houdt de therapeut ook rekening met andere factoren die de activiteiten en participatie van patiënt beperken. Op basis van de resultaten zal de therapeut een behandelplan opstellen met diverse behandel- en evaluatiedoelen.

Oorzaken van rugklachten

Oorzaken van rugklachten

Oorzaken van hardnekkige rugklachten kunnen zijn:

  • een verkeerde houding;
  • spanning en stress;
  • spierknopen (triggerpoints), ook wel een overgevoelige plek die is ontstaan door lokale verkrampingen in spieren wat voor een gebrek aan doorbloeding en zuurstof zorgt;
  • artrose, kraakbeen in een gewricht dat in kwaliteit achteruit gaat;
  • een hernia, een aandoening waarbij de tussenwervelschijf uitstulpt.

De behandeling door de manueel therapeut

Tijdens de behandeling zal een manueel therapeut kijken naar de bewegingsvrijheid van het lichaam als geheel en de samenhang tussen gewrichten, spieren en zenuwen op verschillende plaatsen.

Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat uit het geven van instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen en oefeningen.

Specifieke manuele technieken die gebruikt worden, bestaan onder andere uit passieve mobilisaties. Hierbij vindt er een rustige beweging van de gewrichten plaats, die ingezet wordt door de manueel therapeut.

Ook maakt de therapeut gebruik van snellere impulstechnieken waarbij u soms een krakend of knappend geluid kan horen. Deze techniek heet ook wel ‘kraken’ en is niet schadelijk. Het effect van de behandeling is vaak direct al merkbaar in een afname van pijn en herstel van de bewegingsvrijheid.

Manuele therapie bij FysioFlevoland

FysioFlevoland focust zich op de oorzaak en niet alleen maar op het oplossen van het probleem. Wij zien het lichaam als één geheel, waarin alles met elkaar verbonden is. Wij focussen ons tijdens de behandeling op de pijnklacht, maar ook op de persoonlijke situatie.

Samen met u stellen wij een persoonlijk behandelplan op, dat het beste bij u past, om uw gestelde doelen zo goed mogelijk te behalen.

Vanaf heden kunt u ook bij ons terecht voor manuele therapie. Een afspraak maken kan via de website en dan zien we u graag terug in onze praktijk.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem dan nu contact met ons op en stel al uw vragen geheel vrijblijvend aan een van onze specialisten