Manuele therapie bij klachten van de SI gewrichtjes

Het lichaam bestaat uit ongeveer 360 gewrichten. Een gewricht is de verbinding tussen twee of meer botten of structuren bestaande uit kraakbeen. De gewrichten zorgen ervoor dat er beweeglijkheid ontstaat in het lichaam. Aan alle gewrichten kunnen klachten ontstaan, ongeacht de beweeglijkheid ervan. Een van de gewrichten waaraan klachten kunnen ontstaan zijn de SI gewrichtjes.

Wat zijn de SI gewrichtjes?

De uitgeschreven naam van het SI gewricht is sacro-iliacaal gewricht. Het is het gewricht tussen het heiligbeen (sacrum) en de bekkenvleugel (iliacum). Het is het gewricht ter hoogte van het bekken dat de wervelkolom met het bekken verbindt. Deze verbinding vindt plaats op twee plekken. Er zijn dan ook twee SI gewrichtjes.

In de SI gewrichtjes is bijna geen beweging mogelijk. Het kraakbeen dat zich tussen het heiligbeen en de bekkenvleugel bevindt is dan ook erg stug. Toch zijn er een hoop spieren die krachten uitoefenen op de SI gewrichtjes.

Mogelijke klachten aan de SI gewrichtjes

De meest voorkomende klacht van de SI gewrichtjes is pijn op de hoogte van deze gewrichten. Sommige mensen ervaren ook een uitstralende pijn naar de bil, lies of buitenzijde van het bovenbeen. Deze pijn krijgt vaak de term SI-syndroom of SI gewricht dysfunctie. Het kan zijn dat de pijn enkelzijdig voorkomt, maar vaak komt deze ook aan beide zijde tegelijk voor.

De pijn zal met name aanwezig zijn als er voor langere tijd druk wordt uitgeoefend op de gewrichten. Dit gebeurt bijvoorbeeld als u stilzit, als u loopt of als u tilt. Er is bekend dat de pijn erg kan lijken op pijn die voortkomt uit andere lage rugproblemen.

Mogelijke klachten SI gewrichten

Mogelijke oorzaken van klachten aan SI gewrichtjes

Doordat er verschillende spieren zich aan de SI gewrichtjes hechten, wordt er op deze gewrichten ook veel kracht uitgeoefend. Deze krachten zorgen ervoor dat er een groter risico op overbelasting aan deze gewrichtjes ontstaat.

Naast overbelasting zijn er ook andere mogelijke oorzaken van het SI-syndroom. Zo kunnen de klachten ontstaan na botbreuken, na infecties, door een zwangerschap, bij scoliose, bij een verschil in beenlengte of bij verschillende andere oorzaken.

Manuele Therapie SI gewrichten

Manuele therapie bij klachten van de SI gewrichtjes

Mogelijk loopt u met de vraag of uw klachten voortkomen vanuit de SI gewrichtjes. Dit is vast te stellen door middel van een lichamelijk onderzoek. Deze kan worden uitgevoerd door een manueel therapeut.

Een manueel therapeut is iemand die na de opleiding fysiotherapeut nog een opleiding heeft gevolgd. Tijdens deze opleiding is er meer geleerd over de bewegingsmogelijkheden van het menselijk lichaam. Er is voornamelijk veel aandacht besteed aan de wervelkolom. De SI gewrichtjes vallen binnen deze wervelkolom. Een manueel therapeut heeft hier dus extra verstand van ten opzichte van een fysiotherapeut.

Wat wordt er gedaan tijdens manuele therapie?

Tijdens de manuele therapie worden de SI gewrichtjes losgemaakt. Dit gebeurt door middel van druktechnieken en kraken. Daarnaast zal u oefeningen mee krijgen voor thuis. Zowel het losmaken als de oefeningen zijn onderdeel van de behandeling om de SI gewrichten te verstevigen. Daarnaast zullen de behandelingen er ook op gericht zijn de spieren van de buik, rug, billen en benen te versterken.

Uw manuele therapeut zal u naast de oefeningen ook het advies geven om in beweging te blijven. Hierbij zullen er vooral rustige bewegingsvormen worden aangeraden. Voorbeelden hiervan zijn wandelen, fietsen en zwemmen.

Fysiotherapie bij IFysio

Heeft u klachten aan uw SI gewrichten? Of klachten die mogelijk voort kunnen komen uit problemen met de SI gewrichten? Neem dan vooral contact op met IFysio. Onze manuele therapeut stelt de diagnose en begeleidt u graag persoonlijk tijdens uw herstelproces. Maak hiervoor een afspraak via onze website of door ons te bellen!

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem dan nu contact met ons op en stel al uw vragen geheel vrijblijvend aan een van onze specialisten