Psychosomatische fysiotherapie bij onbegrepen pijnklachten

Pijn is vaak een symptoom van ziekte of een aandoening en soms is er na uitgebreid onderzoek geen duidelijke aanwijsbare oorzaak voor de pijn. Hierdoor voelen mensen zich vaak niet goed begrepen.

Dit leidt tot teleurstellingen, omdat ze na een lang traject aan onderzoeken nog steeds geen duidelijke behandeling voor de pijn hebben. Maar de pijn is er, dus wat is er aan deze pijn te doen?

Het is dan belangrijk om op een andere manier naar de pijn te kijken. Want niet alle pijn is terug te leiden tot breuk of ander kwetsuur. Zeker pijn die al langer aanwezig is, kan een oorzaak hebben die niet alleen fysiek is. Om die reden bieden wij psychosomatische fysiotherapie aan bij pijnklachten, waar maar geen duidelijk oorzaak of aanleiding voor gevonden kan worden.

Psychosomatische pijn, wat is dat precies?

Psychosomatische pijn duidt op pijn waarbij de psyche (geest/gedachtes) en somatiek (het lichaam) verbonden zijn. Aan de pijnklachten ligt dan dus een verstoring van het evenwicht tussen de combinatie van deze factoren ten grondslag.

Psychosomatische pijn is dus geen psychische pijn en geen pijn die “tussen de oren” zit. Dit is pijn die langdurig aanwezig kan zijn en die voortkomt uit de combinatie van lichaam en geest. En dit kan op heel veel manieren tot uiting komen.

Bij psychosomatische pijn kunt u denken aan klachten zoals:

Langdurige hoofdpijn
Maag-, darm- of buikklachten
Hartkloppingen
Drukgevoel op de borst

Soms zijn de klachten toe te schrijven aan een medisch probleem, maar is het probleem niet behandelbaar of oplosbaar. Ook dan kan psychosomatische fysiotherapie een uitkomst bieden. Want met psychosomatische fysiotherapie kan soms wel een manier worden gevonden, waarop lichaam en geest beter met de klachten om kunnen gaan. Hierdoor neemt de pijn af.

Psychosomatische fysiotherapie

Bij psychosomatische fysiotherapie kunt u begeleid worden bij het herstel van het verstoorde evenwicht. Er wordt dan gekeken naar een balans tussen spanning, ontspanning, belasting en belastbaarheid.

Het programma van de behandeling zal in eerste instantie bestaan uit het achterhalen van de origine van het probleem. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat u het zo druk heeft, dat u geen tijd meer heeft voor uzelf. Met psychosomatische fysiotherapie leert u hoe u zich kunt ontspannen. Hierdoor leert u ook weer de stress in te perken.

Ook leert u meer over het belang van het besteden van aandacht aan uw ademhaling. Door zelfbewust te zijn, krijgt u meer begrip in uw eigen fysieke en mentale grenzen. Het doel van de therapie is dat u uiteindelijk meer inzicht verkrijgt over uw lichaam en met een zelfverzekerd gevoel de pijnklachten het hoofd leert te bieden.

Psychosomatische fysiotherapie

Gedragsaanpassingen met psychosomatische fysiotherapie

De therapie is gebaseerd op een aantal hoofddoelen. In eerste instantie zult u leren hoe u de cyclus van pijn kunt doorbreken. De fysiotherapeut begeleidt u zoals een coach dat doet, samen doorlopen jullie uw gedrag en kijken jullie naar dingen, die wel functioneel zijn en dingen die dat niet zijn. Via oefeningen kunnen jullie inschatten of het aanpassen van het gedrag leidt tot een vermindering van de klachten. Op deze manier wordt ook weer ervaren dat het lichaam onder uw controle staat en dat het reageert op u.

Soms blijkt dat de klachten, ondanks de aanpassingen, blijven aanhouden. Maar door de gedragsaanpassingen leert u ook anders om te gaan met de pijn, waardoor u er niet meer constant mee bezig hoeft te zijn. Hierdoor wordt de pijn beter begrepen en daardoor veel beter draagbaar.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem dan nu contact met ons op en stel al uw vragen geheel vrijblijvend aan een van onze specialisten